Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Minder 'slecht' vet in chips

DEN HAAG - In chips zitten aanzienlijk minder 'foute' vetzuren dan vijf jaar geleden. De gefrituurde schijfjes aardappel bevatten hoogstens 0,3 procent zogenoemd transvet, voorheen was dat nog 15 procent. Dit blijkt uit onderzoek door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarvan de resultaten dinsdag worden gepubliceerd.
Door ANP

De vetzuren zitten in gehard vet en verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlagen het goede HDL-cholesterol in het bloed. Daarmee verhogen zij het risico op hart- en vaatziekten. Transvet vormt zich als in de fabriek onverzadigd vet wordt gehard (omgezet in verzadigd vet).

Plantaardige olie

De VWA onderzocht 25 zakken naturel chips van verschillende merken. In de chips van een merk zat zelfs helemaal geen slecht vetzuur, aldus een woordvoerster dinsdag. Het verdwijnen van het transvet is te danken aan het feit dat de fabrikanten steeds vaker chips in vloeibare plantaardige olie bakken en niet meer in hard vet.

Met de vermindering van het transvet is wel het gehalte aan verzadigde vetzuren verdubbeld, naar gemiddeld 13 procent. Technologisch is het mogelijk chips te produceren met zowel weinig transvetzuren als weinig verzadigde vetzuren. De VWA trof dat aan in drie lightvarianten.

Slechte vetten

Aanleiding voor het onderzoek was de voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit bleek dat Nederlanders te veel slechte vetten binnenkrijgen en dat het eten van chips daar voor een groot deel aan bijdraagt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de consumptie van transvetzuren en verzadigde vetzuren verminderen. De industrie en de horeca hebben daarvoor het 'Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling' opgericht.

Calorieën

Het Voedingscentrum is blij dat er nauwelijks nog transvet in chips zit, maar waarschuwt dat zij een forse bron van calorieën blijven. Honderd gram van de zoutjes (ongeveer 10 handjes) leveren zo'n 540 kilocalorieën. Voor vrouwen is dat meer dan 25 procent van de dagelijkse behoefte aan energie en voor mannen meer dan 20 procent. In een ons light-chips zitten ongeveer 460 calorieën.

Aanbevolen artikelen