ROTTERDAM - Gezonde stress bestaat. Eén op de tien Nederlanders heeft er 'last' van. Zij leven gezonder en worden minder snel dement dan gemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van internist in opleiding Liesbeth van Rossum waarover het vakblad Monitor van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam donderdag schrijft.

Van Rossum ontdekte verschillende gensoorten die betrokken zijn bij stress. Vorig jaar promoveerde ze cum laude op haar onderzoek.

Om stressvolle momenten het hoofd te kunnen bieden, maakt ieder lichaam stresshormonen aan in het bloed. Twee op de vijf mensen hebben last van chronische stress. Dat houdt in dat zij continu te veel van deze stresshormonen in hun bloed hebben. Het 'glucocorticoïd-receptor-gen' werkt bij hen niet goed. Dit gen is verantwoordelijk voor de verwerking van de hormonen.

Afwijking

Eén op de tien mensen heeft een afwijking in dit gen. Dat bemoeilijkt dat de stresshormonen hun werk doen. Dragers van dit gen blijken uit het onderzoek van Van Rossum een lager cholesterol te hebben. De tien procent van de bevolking die dit gen bezit, heeft minder kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en aderverkalking.

Topsporter

Van Rossum onderzocht vierhonderd mannen van gemiddeld 78 jaar. Na vier jaar was een vijfde van de mannen met het 'normale' gen overleden, terwijl iedereen met het afwijkende gen nog leefde. Bij een ander onderzoek, van mannen tussen 30 en 36 jaar, bleek ook dat dragers van het gezonde gen meer spiermassa en kracht hadden. Van Rossum leidt daaruit af dat ook de kans om topsporter te worden, daardoor mogelijk groter is.