AMSTERDAM - Het VU medisch centrum in Amsterdam opent een afdeling voor draagmoeders. Daar kunnen paren terecht die bij een draagmoeder een genetisch eigen kind willen proberen te krijgen.

Het VUmc verwacht jaarlijks vijftig tot zestig paren te kunnen behandelen. Een woordvoerster van het VUmc bevestigt donderdag een bericht hierover in de Volkskrant.

Levensbedreigend

Het centrum zal zich alleen bezig houden met hoogtechnologisch draagmoederschap, bedoeld voor vrouwen die geen (functionerende) baarmoeder (meer) hebben of voor wie een zwangerschap levensbedreigend is. Hun eicellen worden bevrucht met sperma van hun partner waarna een embryo bij een draagmoeder wordt geplaatst.

Het VUmc bemiddelt niet bij het zoeken van een draagmoeder. Dat is in Nederland verboden. Het centrum screent wel de gevonden kandidate om te kijken of ze lichamelijk en geestelijk voor het draagmoederschap geschikt is.

Het ziekenhuis zet het pionierswerk voort van gynaecoloog Sylvia Dermout, die eind jaren negentig uit ideële motieven wensouders en draagmoeders begeleidde, maar daar om financiële redenen mee moest stoppen. "We zijn dus niet de eerste, maar nu wel het enige centrum voor draagmoeders in Nederland", aldus de woordvoerster van het VUmc.