BILTHOVEN - Het aantal hiv-besmettingen is in 2005 ten opzichte van het jaar daarvoor gestegen met 22 procent. De geslachtsziekte chlamydia kwam in 2005 15 procent vaker voor dan een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die woensdag zijn gepresenteerd.

Soa Aids Nederland, het kenniscentrum voor seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv, noemt de stijging alarmerend en heeft woensdag gepleit voor betere controle van de risicogroepen, zoals homo-, hetero- en biseksuele mannen. Bijvoorbeeld chlamydia komt vooral voor in de grote steden. Gemeenten zouden vooral daar de voorlichting moeten verbeteren.

Het Aids Fonds investeert dit jaar drie ton in de bestrijding van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, onder homomannen in de grote steden.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft eind 2004 al extra geld beschikbaar gesteld voor het bestrijden van geslachtsziekten onder allochtonen. Hij wil ook dat de diverse organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van geslachtsziekten en aids meer en beter met elkaar samenwerken.