LONDEN - Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd een menselijk orgaan te laten groeien uit lichaamscellen van patiënten. Het orgaan, een blaas, is in het lichaam van de patiënten getransplanteerd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Amerikaanse urologen beschrijven in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet hun onderzoek van zeven jonge patiënten, die al twee tot vijf jaar met een nieuwe blaas leven.

Doorbraak

Collega's van de onderzoekers, werkzaam aan de Wake Forest University in Winston-Salem, spreken van een doorbraak op het gebied van transplantatie. "Dit is een kleine stap op weg naar de vervanging van beschadigd weefsel en organen", zegt dr. Anthony Atala, die het onderzoek heeft geleid.

De patiënten, variërend van 4 tot 19 jaar, leden allemaal aan een open rug. Daardoor hadden zij van geboorte af geen controle over hun onderlichaam. Zij kunnen hun plas niet ophouden. Met de nieuwe blaas kunnen ze dat wel, toont het onderzoek van de Amerikanen aan.

Ook krijgen ze geen nierziekte, een vaak voorkomend probleem bij mensen met blaasproblemen. De eerste transplantatie dateert van 1999.

Donororganen

Het feit dat de nieuwe blaas al geruime tijd functioneert, betekent voor Atala dat regeneratieve medische technieken ooit het tekort aan donororganen kunnen oplossen. Patiënten die een orgaan ontvangen die uit hun eigen cellen is gegroeid, hoeven geen medicijnen te slikken om afstoting van dat orgaan te voorkomen. Anderen moeten dat wel.

Voor de constructie van het nieuwe orgaan maakten de wetenschappers gebruik van een stukje van de niet functionerende eigen blaas. De spiercellen kregen enige weken om te groeien en werden vervolgens op een door de wetenschappers vervaardigd zakje gezet. Binnen twee maanden kon de kunstblaas in het lichaam van de patiënt worden geplaatst.

/LINK
Artikel The Lancet (PDF-formaat)