AMSTERDAM - Onderzoeksbureau TNS NIPO heeft vrijdag eerder gepresenteerde cijfers over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) gecorrigeerd. Het had gemeld dat ruim een vijfde van de Nederlanders ooit een soa heeft gehad. Dat percentage geldt echter alleen voor de respondenten die zich ooit op een soa hebben laten testen.

Van de totale Nederlandse bevolking heeft 5 procent ooit aan een soa geleden. Elk jaar lopen naar schatting 100.000 Nederlanders een soa op.

Nederlanders en Britten laten zich het minst vaak op een seksueel overdraagbare aandoening testen, blijkt uit het onderzoek naar soa in zes Europese landen. Daarin werden ruim 1800 Nederlanders ondervraagd. Van de Nederlanders heeft 16 procent wel eens een soa-test ondergaan. Bij jongeren tot 35 jaar ligt dat percentage op 32, bij 35- tot 54-jarigen op 24 en bij 55-plussers op 10.

Frankrijk

In Frankrijk had bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden ooit wel eens een test laten doen. Maar in dat land blijkt de angst voor een geslachtsziekte ook het grootst. Ruim vier op de tien Fransen (41 procent) is bang iets op te lopen, terwijl het werkelijke aantal getroffenen met zestien procent laag ligt.

Dat 21 procent van de ooit geteste Nederlanders een soa heeft gehad, is na Frankrijk (16 procent) en Spanje (20 procent) de laagste score.

Kennis

De kennis over soa's in Nederland is groot. Bijna alle ondervraagden (99 procent) waren bekend met de term. Vooral hiv en syfilis zijn bekend als geslachtziekten.