LELYSTAD - Biologische legkippen, die vanwege de dreigende vogelgriep verplicht zijn opgehokt, zijn op stok niet veel slechter af dan normaal. Volgens dieronderzoekers van de Animal Science Group in Lelystad leven veel binnengehouden kippen wel in een te stoffige stal.

Tijdens de eerste ophokplicht vorig najaar hebben de Lelystadse onderzoekers voor het ministerie van Landbouw het wel en wee van opgehokte biokippen in de gaten gehouden. "Het ophokken heeft het welzijn van de dieren niet ernstig aangetast", lieten de onderzoekers via de Universiteit van Wageningen weten.

Volgens onderzoeksleider A. Kijlstra blijkt uit stofmetingen wel dat de opgehokte kippen "flink in het stof happen". In 70 procent van de stallen bleek het stofgehalte hoger dan goed is voor kippen en mensen. Onderzoekers vonden gemiddeld 4,5 milligram stof per kubieke meter. Voor de gezondheid van de kippen moet die concentratie eigenlijk lager zijn dan 3,4 milligram.

Verveling

Voorafgaand aan de invoering van de vogelgriepmaatregel werd gevreesd dat de kippen, die normaal gesproken buiten lopen, eenmaal op stal uit verveling elkaars veren zouden pikken. In de praktijk heeft het verenpikken echter niet tot grote problemen geleid, constateren de onderzoekers. Kijlstra denkt dat het zaagsel en de speeltjes, die de bioboeren als afleiding in de stallen legden, de kippen geleidelijk hebben laten wennen aan hun saaiere binnenleven.

Leghen

Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat de opgehokte witte kippen beter af zijn dan de bruine kippen. In stallen met witte kippen was het gehalte stof lager. "Zeker als het ophokken van kippen een jaarlijkse excercitie wordt, is het zinvol om te onderzoeken welk type leghen en welke stalinrichting de minste welzijns- en gezondheidsproblemen opleveren", stelt Kijlstra.

Voor de studie zijn 37 bioboerderijen met samen ruim 200.000 kippen onderzocht. Deze groep vertegenwoordigt circa 40 procent van de biologische eiersector.