COEVORDEN - Archeologen zijn in 2004 in het Drentse Coevorden op vijf graven gestuit met daarin de stoffelijke resten van vermoedelijke kindsoldaten uit de Tachtigjarige Oorlog. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport naar de archeologische vondst dat de gemeente vrijdag presenteerde.

De vondst in buurtschap 't Klooster werd in november 2004 gedaan tijdens de aanleg van een bedrijventerrein. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het normaal dat een onderzoeksrapport enige tijd op zich laat wachten.

Leeftijd

De vijf graven bestaan uit drie enkele en een dubbelgraf. Hierin zijn houtresten, spijkers, botresten, kogels, gebits- en schedelresten en overblijfselen van kleding aangetroffen. Op basis van de gebitselementen is de leeftijd van de doden bepaald. Uit het rapport blijkt dat het gaat om jongeren tussen de drie en negentien jaar. Volgens de onderzoekers was het jongste kind mogelijk een trommelaar uit het leger.

De jonge soldaten zijn vermoedelijk gestorven tijdens gevechten rond Coevorden. Archeologen sluiten niet uit dat direct buiten het onderzoeksgebied nog meer graven liggen. Het gebied maakte destijds deel uit van het toenmalige slagveld. De graven lijken op een eerdere vondst bij Breda waar het ging om een belegeringsplaats.

Bezit

De gevonden resten zijn nog niet in het bezit van de gemeente Coevorden. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan dit nog enige jaren duren omdat de ze eerst nog geconserveerd moeten worden.