AMSTERDAM - Het gebruik van donorbot kan tot de helft worden teruggebracht door botsnippers te mengen met speciaal samengestelde keramische korrels. Dat blijkt uit donderdag uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Chris Arts van het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

Chirurgen verwachten in de nabije toekomst een tekort aan donorbot. Dat wordt onder meer gebruikt bij het vervangen van een versleten heupprothese. Het aantal mensen dat deze ingreep moet ondergaan neemt door vergrijzing toe.

Heupprotheses zijn na gemiddeld tien jaar aan vervanging toe. Bij de revisieoperatie, zoals het vervangen van een kunstheup wordt genoemd, gebruiken orthopedisch chirurgen als hulpmiddel donorbot in de vorm van botsnippers. Met deze in Nijmegen ontwikkelde aanpak kan botverlies worden gecompenseerd dat ontstaat bij het verwijderen van de oude kunstheup. Vorig jaar bleek uit een studie dat vervangende heupprotheses waarbij botsnippers zijn gebruikt ook na tien jaar nog geen problemen opleveren.

Sterk

Arts heeft onderzocht of speciaal voor dit doel ontwikkelde keramische korrels geschikt zijn voor het vervangen van de botsnippers. De korrels bestaan uit een combinatie van twee kalkverbindingen, die ook in echte botten zitten. De korrels moeten sterk zijn, legt Arts uit. "Verder moeten ze biologisch goed bij het lichaam passen. Het is namelijk de bedoeling dat ze integreren met het nieuwe bot, dat het lichaam na de ingreep weer opbouwt. En ten slotte moet de chirurg er goed mee kunnen werken, anders mislukt de operatie."

Arts heeft de korrels mechanisch op de drukbank en biologisch in konijnen en geiten getest. Zijn conclusie is dat een mengsel dat voor de helft uit keramische korrels bestaat en voor de andere helft uit botsnippers beter aan de gestelde eisen voldoet dan botsnippers alleen. Arts houdt er rekening mee dat vervolgstudies uitwijzen dat keramische korrels donorbot volledig kunnen vervangen.

Arts promoveert donderdag op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit Nijmegen.