AMSTERDAM - Een totale zonsverduistering heeft woensdag een duizenden kilometers lange strook van de aarde enkele minuten in het donker achtergelaten. De eclips was even na 12.00 uur in de woestijn in het zuiden van Libië het langst te zien: vier minuten en zeven seconden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op vier continenten, vanaf het noordoosten van Brazilië tot aan de steppes van Mongolië, konden mensen woensdag de vierde totale zonsverduistering van de eeuw bekijken. Daarbij schoof de maan voor de zon en lichtte de normaal onzichtbare atmosfeer van de zon, of corona, als een stralenkrans rond de maan op.


Foto: Els Bax l Op vier continenten konden mensen de zonsverduistering bekijken

Veel enthousiastelingen waren speciaal naar plekken gereisd die in de baan van de totale zonsverduistering liggen. In andere delen van Azië, het Midden-Oosten, Afrika en het zuiden van Europa is de zon gedeeltelijk verduisterd. Na 13.48 uur, bij zonsondergang in Mongolië, was de eclips niet langer te zien.


Foto: Huib Bremer l Na 13.48 uur was de eclips niet langer te zien

De zonsverduistering was in Nederland goed waar te nemen. Vooral in het westen en voornamelijk aan de kust was het onbewolkt. In andere delen van het land vielen voldoende gaten in de bewolking om tussen 12.00 uur en 13.00 uur een glimp op te vangen, zo meldde een woordvoerder van het KNMI woensdag.

Tijdens het hoogtepunt werd in Nederland ruim 30 procent van de zon door de maan verduisterd. Dat duurde ongeveer een minuut. In delen van Afrika en Azië en een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië was de zonsverduistering totaal. Dit deel van Europa profiteert klimatologisch doorgaans van gunstige omstandigheden.


Foto: Michiel Bexkens l Met de juiste apparatuur zijn ook in Nederland de zonnevlammen te zien