AMSTERDAM - Ruim een op de vijf Nederlanders (21 procent) heeft wel eens een geslachtsziekte opgelopen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in zes Europese landen. In het onderzoek werden ruim 1800 Nederlanders ondervraagd.

Elk jaar lopen naar schatting 100.000 Nederlanders een soa op. Vooral ouderen gaven in het onderzoek aan dat ze wel eens te maken hadden gehad met soa. Van de 55 plussers was dat 32 procent terwijl in de groep tot 35 jaar 13 procent ziek was geworden door seks.

De kennis over soa in Nederland is groot. Bijna alle ondervraagden (99 procent) waren bekend met de term. Vooral hiv en syfilis zijn bekend als geslachtziekten.

Controleren

Vergeleken met andere landen laten Nederlanders en Britten zich het minst op aandoeningen controleren: 16 procent. In Frankrijk had bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden ooit wel eens een test laten doen. Maar in dat land blijkt de angst voor een geslachtsziekte ook het grootst. Ruim vier op de tien Fransen (41 procent) is bang iets op te lopen terwijl het daadwerkelijke aantal getroffenen met zestien procent laag ligt.

Opvallende uitkomst in het onderzoek was dat onder Nederlanders die ontevreden zijn over zijn of haar seksleven, het aantal soa-gevallen hoger was dan onder de tevreden vrijers: 25 tegen 17 procent.