ROTTERDAM - Een verband dat is voorzien van een pijnstiller kan binnenkort verlichting bieden voor patiënten met chronische open wonden. Het verband zal met ingang van volgende maand op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

Het gaat om een verband dat onder de naam Biatain-Ibu op de markt komt. Volgens de producent is het het eerste verband dat zorgt voor wondgenezing en vermindering van de wondpijn. De Rotterdamse dermatoloog prof. dr. H. Neumann verwacht door deze behandeling een snellere genezing van wonden.

Helemaal nieuw is het verband niet, erkent Neumann, afdelingshoofd dermatologie aan het Erasmus Medisch Centrum. "Er bestond al verband met jodium. Maar met deze vorm van wondbehandeling zijn wel de twee werelden bij elkaar gebracht: die van de verbandmiddelen en die van de geneesmiddelen. En dat werd eens tijd."

Pijn

Uit onderzoek is gebleken dat zes van de tien patiënten met chronische open wonden veel pijn hebben. Deze wonden komen het meest voor bij oudere patiënten, door doorliggen of diabetes. Een op de zeven diabetespatiënten krijgt wonden aan de voeten. "Dat is veel meer dan wij hadden verwacht", zegt Neumann. "We lieten hen een pijnstiller slikken. Maar die werkt door het hele lichaam. Met dit verband pak je de pijn ter plekke aan en voorkom je de bijwerkingen van de pillen."

Het nieuwe verband is voorzien van een dosis ibuprofen en een absorberend schuim. De pijnstiller is gelijkmatig over het schuim verdeeld en wordt afgegeven aan het wondbed als het in contact komt met wondvocht.