BRUSSEL - Na de strijd tegen de sigaret, moet nu het gevecht beginnen tegen cholesterol. Met de vergrijzing op komst gaat de vetachtige stof in het bloed jaarlijks miljoenen levens en miljarden euro's kosten, waarschuwt de Europese denktank voor de welzijnsstaat Stockholm Network.

"We leven op een tikkende tijdbom", concludeerde directeur Helen Disney van het Stockholm Network dinsdag in Brussel. Europeanen en Amerikanen hebben een hoger cholesterol dan mensen die leven zonder fastfood en ander ongezond voedsel. De stof leidt tot dichtgeslibde aderen, vooral in combinatie met hoge bloeddruk. De hart- en vaatziekten zorgen voor handicaps en voortijdige sterfte.

Nu al sterven jaarlijks 1,9 miljoen Europeanen voortijdig door een te hoog cholesterolgehalte. Zonder voorzorgsmaatregelen stijgt dat tot drie miljoen in 2020. De bijbehorende kosten voor verpleging lopen in de miljarden, waarschuwt Stockholm Network.

De adviesgroep adviseert mensen veel aan preventie te doen en statinen te nemen. Statinen zijn middelen die de aanmaak van schadelijk cholesterol (LDL) in de lever blokkeren. Zij verlagen de kans op hart- en vaatziekten voor risicogroepen met 30 procent, aldus onderzoek.