AMSTERDAM - Mensen die Red Bull met alcohol mixen voelen zich vaak minder dronken dan dat ze eigenlijk zijn. Dat concludeerde een Braziliaans team uit een studie onder 26 mannen, meldt de BBC.

De onderzoekers gaven de mannen alcoholische drank, Red Bull of een combinatie van beide in drie losse sessies. Alhoewel de proefkonijnen zich door de mix minder dronken voelden toonden lichamelijke testen het tegenovergestelde aan.

Het team, onder leiding van professor Maria Lucia Souza-Formigoni van de universiteit van Sao Paulo, constateerde dat de mannen die de mix dronken meer plezier hadden en minder zin kregen om te slapen. "In andere woorden, je wordt net zo dronken als normaal maar het voelt alsof je bijna niks op hebt", aldus professor Souza-Formigoni.

schadelijk

Een woordvoerster van Alcohol Concern waarschuwde dat dit gevoel niet inhoud dat de alcohol geen vat op iemand heeft. "Dit is een kleine studie, maar het stipt de risico's van buitensporig drankgebruik wel aan."

In Brazilië wordt Red Bull veel gedronken in combinatie met alcohol. "Net zoals in andere landen geloven mensen dat Red Bull en andere "energy drinks" de slaperigheid die opgewekt wordt door alcohol voorkomt. Men denkt dat er met deze dranken de hele nacht doorgedanst kan worden. Veel nachtclubs bieden deze mix aan naast hun andere cocktails."

Mede onderzoeker professor Lacerda van de universiteit van Parana waarschuwt dan ook voor het veelvuldig gebruik van deze combinatie. "Deze mix van alcohol en energie dranken is eerder schadelijk dan voordelig voor de gebruikers."