UTRECHT - Jaarlijks worden duizend tot tweeduizend mensen in Nederland blind of slechtziend aan een oog door een complicatie bij een inwendige oogontsteking. Het gaat om de complicatie cystoid macula oedeem (CME).

Die lijkt echter te behandelen met medicijnen tegen vaatziekten, zo ontdekte oogarts-in-opleiding B. van Kooij, die dinsdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij pleit voor meer onderzoek naar dergelijke behandelingen.

CME is een ophoping van vocht in het centrale deel van het netvlies dat de meeste receptoren voor licht en kleur bevat. Raakt dit deel van het netvlies beschadigd, dan verliest een patiënt zicht. Lekkende oogvaten spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van CME.

Tot nu toe werd echter aangenomen dat dit het gevolg was van oogheelkundige afwijkingen. Van Kooij beweert nu dat vaatproblemen de oorzaak kunnen zijn. De promovendus verwacht dat de lekkende bloedvaten met bepaalde bloedverdunners, bloeddruk- en cholesterolverlagers te bestrijden zijn. Maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.