LONDEN - Mogelijk zijn veel meer Britten besmet met de menselijke variant van de gekkekoeienziekte, de ziekte van Creutzfeld-Jakob, dan tot dusver werd aangenomen. Het aantal mensen dat zonder het zelf te weten besmet kan zijn, moet volgens onderzoekers worden bijgesteld van 4000 naar 14.000. Dat meldde de Britse krant The Times maandag.

De besmetting met Creutzfeld-Jakob bij duizenden onwetende Britten kan grote moeilijkheden opleveren bij het uitroeien van de ziekte. Bloedtransfusies met besmet bloed en besmet chirurgisch materiaal vergroten de kans op verspreiding.

De onderzoekers benadrukken dat een nationaal onderzoek nodig is om de ziekte in te dammen. Ook is autopsie nodig bij Britten die niet aan Creutzfeld-Jakob overlijden, omdat ze wel drager van de prionziekte kunnen zijn. Er is nog geen behandeling tegen de ziekte van Creutzfeld-Jakob.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn 161 mensen aan de ziekte overleden. In Frankrijk waren dat er achttien en in de rest van de wereld twaalf. In Nederland overleed in mei 2005 een vrouw aan de ziekte.