STOCKHOLM/BRUSSEL - Tuberculose rukt op ten oosten van de EU, waarschuwt het EU-agentschap voor ziektepreventie OECD. Landen als Georgië, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië hebben de meeste tbc-gevallen in de wereld. Het aantal stijgt zelfs gestaag verder.

"De voortdurende toename in de voormalige landen van de Sovjet-Unie kunnen we niet laten doorgaan", stelde Zsuzsanna Jakab, directeur van het OECD, vrijdag. "De tbc reageert er steeds slechter op antibiotica. Als we de gezondheid in de EU willen beschermen, moeten de dit probleem op de drempel van de EU aanpakken".

Onderzoek in 2004 toont dat bijna honderd op elke 100.000 inwoners van de voormalige Sovjet-Unie tbc hebben. Dat is een kwart meer dan eind jaren negentig. Daarentegen is het aantal tbc-patiënten in de EU in dezelfde tijd gedaald van twintig naar dertien per 100.000 inwoners, aldus het OECD.

Conferentie

Als een tuberculosepatiënt niet of niet goed wordt behandeld, kan de ziekte dodelijk zijn. Het EU-agentschap houdt 17 tot 19 oktober in Kopenhagen een conferentie over het probleem. Doel is de politici in de EU wakker te schudden over het oprukkende ziekte. Naar verwachting wordt een actieplan van de wereldgezondheidorganisatie WHO besproken.

"We moeten de krachten bundelen om te verzekeren dat alle landen hun beste technieken toepassen. We moeten ook goed toezien op tbc-varianten die niet meer reageren op medicijnen."