LONDEN - Al zeker twintig jaar vertellen artsen dat het eten van vette vis gezond is, goed voor hart en bloedvaten. Maar uit nieuw uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze adviezen wellicht weinig waarde hadden. Na het vergelijken van 89 studies over gezonde vetten in vis (omega 3) is geen enkel bewijs gevonden voor de vermeende positieve effecten op de gezondheid.

Dat berichtte de Britse krant The Independent vrijdag op basis van onderzoek van de universiteit van East Anglia en acht andere instituten. De twijfels van de wetenschappers zijn zo groot dat het verhaal over de "gezonde vette vis" wel eens een mythe kan blijken te zijn, aldus het dagblad.

Nader onderzoek

De Britse hartstichting reageerde als door wesp gestoken, ze riep direct op nader onderzoek te doen. De brancheorganisatie van verkopers van visolie-producten zei dat mensen verschillend kunnen reageren op de consumptie van visvetten en dat er wel degelijk voordelen zijn. Ook deze club vindt dat er opnieuw studie nodig is.

De onderzoekers sluiten overigens helemaal niet uit dat visolie goede effecten kan hebben op de gezondheid. Ze willen ook niet dat mensen nu geadviseerd wordt niet langer meer extra vette vis te eten. De vorsers vinden wel dat er redenen om de grote voordelen voor de gezondheid kritisch te bekijken en om blijvend nader onderzoek te doen. Dat is onder meer ook nodig naar het voorkomen van schadelijke hoeveelheden kwik in vissen en het extra nuttigen van vette vis.