WASHINGTON - Een veel gebruikte test om erfelijke borstkanker op te sporen, kan vrouwen misleiden. Een op de zes vrouwen met borst- of eierstokkanker in de familie kreeg bij de test een geruststellende uitslag, terwijl ze toch een verhoogd risico op deze ziektes kon lopen.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington schrijven dat deze week in de JAMA, the Journal of the American Medical Association.

Het gaat om onderzoek naar de borstkankergenen BRCA1 en BRCA2, waarvoor een standaardtest van het Amerikaanse bedijf Myriad Genetics wordt gebruikt. Bij 52 van de 297 vrouwen (ook drie mannen werden onderzocht) werden genmutaties aangetroffen die bij de test niet aan het licht waren gekomen.

Myriad Genetics heeft in de Verenigde Staten het exclusieve recht op commerciële toepassing van alle DNA-testen op de twee genen. Het bedrijf is al jaren bezig om ook in Europa een dergelijke hegemonie te verwerven. Een in 2001 door het Europese Patentbureau verleend octrooi werd echter in mei 2004 geschorst.