LONDEN - In een ziekenhuis in het Britse Stafford is een nieuwe therapie tegen zelfbeschadiging van start gegaan. Het gaat om een experiment van zes maanden dat bedoeld is om de behandeling van automutilatie-patiënten te verbeteren. De patiënten mogen tijdens de nieuwe behandeling doorgaan met zelfbeschadiging, maar krijgen alternatieven aangeboden.

Mensen die zichzelf verminken, onder andere door in hun lichaam te snijden, doen dat om diepgewortelde psychische problemen aan te kunnen. De lichamelijke pijn neemt de psychische pijn (deels) weg.

Bij de traditionele behandeling in het St. George-ziekenhuis en elders wordt geprobeerd te voorkomen dat mensen zichzelf verminken door de dingen die zij daarbij gebruiken - zoals messen en scheermesjes - af te pakken of te voorkomen dat zij die in handen krijgen.

Problemen

Een van de therapeuten in het ziekenhuis, verpleegkundige Chris Holley, stelt echter dat het afpakken van snijwerktuigen de patiënten ook berooft van de mogelijkheid hun problemen het hoofd te bieden. Daardoor nemen hun problemen toe en loopt het risico van zelfdoding op.

Tijdens het experiment mogen de patiënten - veelal vrouwen - doorgaan met snijden. Ze krijgen geen messen of andere snijwerktuigen aangeboden, maar ze mogen wel doorgaan met het gebruik van de dingen die zij daarvoor al hadden.

IJsblokjes

De behandelaars bieden de patiënten alternatieven aan zoals ijsblokjes die zij kunnen vasthouden en elastieken die zij strak om hun polsen kunnen doen. Die zouden hetzelfde effect hebben. Ook krijgen zij voorlichting over het voorkomen van infectie van hun wonden. Dit alles is een aanvulling op de al bestaande psychotherapie.

Deskundigen van instellingen voor geestelijke hulpverlening staan positief tegenover het plan, meldde de BBC.