AMSTERDAM - Een op de tien ziekenhuismedewerkers die zich prikt met een naald waar eerst een patiënt mee is geprikt, raakt besmet met een ziekte als hiv, hepatitis B of hepatitis C. Dat blijkt uit een analyse van 526 prikincidenten die zich de afgelopen drie jaar in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben voorgedaan.

Donderdag lanceert het Platform prikaccidenten een campagne om meer aandacht voor de risico's van gezondheidsmedewerkers te vragen. Omdat landelijke cijfers ontbreken, wordt daar een landelijk meldpunt voor prikongelukken aangekondigd. Bovendien wordt er gewerkt aan een landelijk protocol voor alle zorgmedewerkers, dus ook mensen in de thuiszorg en personeel van GGD-en.

Schoonmakers

Volgens bedrijfsarts en hoofd Arbodienst G. Frijstein van het AMC, die zijn analyse donderdag in Den Haag presenteert, komt 34 procent van de prikongelukken voor bij medisch personeel in opleiding. In 29 procent van de gevallen gaat het om volleerde verpleegkundigen en in 11 procent gaat het om niet-medisch personeel, zoals schoonmakers die bijvoorbeeld bedden verschonen.

Volgens de bedrijfsarts kost dit het AMC ongeveer 100.000 euro per jaar, een kostenpost die volgens hem met ongeveer de helft kan worden teruggebracht. Hij denkt echter dat lang niet alle incidenten gemeld zijn. Frijstein schat het totaal aantal prikincidenten in het AMC drie keer zo hoog in.

Naalden

Het ziekenhuis verbruikt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen naalden. Overigens wordt lang niet iedereen met een besmetting ziek, zo heeft het ziekenhuis het personeel ingeënt tegen Hepatitis B.

Beroepsrisico

Volgens Frijstein zijn prikincidenten het grootste beroepsrisico voor medewerkers in de gezondheidszorg. Dat geldt niet alleen voor ziekenhuismedewerkers, maar ook voor mensen in de thuiszorg en de verpleging en verzorging. Ook medewerkers van GGD-en, personeel in de geestelijke gezondheidszorg, agenten en schoonmakers van speelplaatsen waar verslaafden komen hebben daar mee te maken.

Betere training

Om prikongelukken te voorkomen pleit Frijstein niet alleen voor voorlichting en betere training in veilig werken. Hij wijst ook op veilige 'priksystemen' van de industrie. Zo bestaan er naalden die automatisch na het prikken afgedekt worden. Het AMC gaat daar binnenkort op de afdelingen waar veel geprikt wordt, zoals het laboratorium en in de operatiekamers een proef mee doen.