ARNHEM - Nationaal park De Hoge Veluwe is binnen enkele jaren voor het eerst in de geschiedenis vrij toegankelijk voor dieren. De provincie Gelderland laat een wildpassage aanleggen die het park verbindt met natuurgebied Planken Wambuis. Daarmee kunnen beesten eindelijk de hekken rond het park passeren.

Dat heeft B. Vreugdenhil, projectleider Veluwe van de provincie Gelderland, dinsdag gezegd. Het ecoduct bij De Hoge Veluwe is een van de zeven nieuwe passages die de provincie tot 2012 wil laten bouwen rondom de Veluwe. De tientallen miljoenen die daarvoor nodig zijn, zijn bijeen gebracht door het ministerie van LNV, Rijkswaterstaat, spoorbeheerder ProRail en de provincie zelf.

Ecoducten

De zeven nieuwe ecoducten worden heel anders ingericht dan de eerste wildpassages, die in de jaren tachtig over de snelweg A50 (Arnhem-Apeldoorn) zijn gebouwd, zegt Vreugdenhil. "Toen die eerste passages werden gebouwd dacht men vooral aan herten, zwijnen en reeën die op die manier de snelweg konden passeren. Maar nu weten we uit langjarig onderzoek dat alle dieren ecoducten gebruiken, als ze maar worden gelokt", aldus de projectleider.

Enkele nieuwe ecoducten krijgen plassen, poelen en vennetjes, zodat ringslangen en adders de passages gaan gebruiken. Ook hagedissen en padden weten de oversteekplaats te vinden als ze onderweg aan de waterkant kunnen uitrusten. Andere passages krijgen bovenop juist veel hout, heide en gras, waar dassen en marters zich in thuis voelen.

Tunnel

Gelderland wil volgend jaar een Europese aanbesteding uitschrijven voor de bouw van alle zeven nieuwe ecoducten. De passages zijn voorzien bij Hattem, Hulshorst, Hoog Buurlo, Planken Wambuis/Hoge Veluwe en bij Renkum zowel over de A12 (Utrecht-Arnhem) als over de A50 (Arnhem-Den Bosch). In Ellecom ter hoogte van kasteel Middachten gaat een tunnel de uiterwaarden van de IJssel verbinden met de Veluwezoom.