AMSTERDAM/DEN BOSCH - Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam die hebben aangetoond dat het mogelijk is om een chip te infecteren met een virus, veroorzaken zelf een gevaar. Omdat ze de code van het virus hebben gepubliceerd, bestaat het risico dat die in verkeerde handen terechtkomt, stellen computerbeveiligers van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky.

Onderzoeksbegeleider A. Tanenbaum erkende vrijdag dat de publicatie prikkelt en provoceert. "Maar iedereen weet nu dat het gevaar bestaat en is gedwongen om maatregelen te treffen. Je kunt niet hopen dat niemand het ooit ontdekt en je kop in het zand steken."

"Onderzoek naar potentiële bedreigingen is goed. We kunnen het desondanks niet eens zijn met het schrijven van virussen en het uitgeven van zoveel details, nota bene door de universiteit.

Illegaal

Onacceptabel", zegt de Nederlandse virusanalist R. Schouwenberg van Kaspersky. Het bedrijf suggereert zelfs dat de onderzoekers illegaal handelden door kwaadwillende software te maken.

De zogenoemde RFID-herkenningschips (Radio Frequency Identification Devices) zullen in de toekomst onder meer worden gebruikt in paspoorten, OV-kaarten, supermarktproducten, huisdieren en bagagelabels. Tot nu toe werd aangenomen dat de geheugenruimte op de chip te beperkt is om die te kunnen infecteren.

Kwetsbaarheden

Gevolgen van een infectie kunnen "catastrofaal" zijn, waarschuwden de wetenschappers woensdag tijdens een presentatie van hun bevindingen. Informatiebeveiliger Sophos heeft in een reactie de gevaren gerelativeerd. Het bedrijf stelt dat er nog geen kwetsbaarheden in RFID-systemen zijn ontdekt.