ATLANTA - Wie dik is loopt een grotere kans op een hartaanval. Maar een hoge Body Mass Index (BMI), het getal dat vetzucht (obesitas) aangeeft, zegt maar weinig over die kans.

Huisartsen moeten het meetlint om het middel van hun patiënten leggen. Is die rond de navel bij mannen meer dan 102 centimeter (bij vrouwen 88 centimeter), dan heeft hij een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. De lengte van de proefpersoon heeft daarmee weinig te maken.

BMI

Dat was deze week de boodschap van een groot aantal specialisten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse College van Cardiologie. "Je kans op een hartaanval heeft niets te doen met je BMI (gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters)", zegt Jean-Pierre Després van de Laval Universiteit in de Canadese stad Quebec zelfs.

Buikvet

"Neem honderd mensen met een hoog BMI (boven 25). Sommigen zullen perfect gezond zijn, al lijden ze aan vetzucht. Ze hebben een normale bloeddruk en geen tekenen die op hart- en vaatziekten duiden. Een gezond lichaamsgewicht bestaat niet. Maar vijf centimeter minder buikomvang geeft 66 procent minder kans op diabetes", becijfert hij. "Het zit hem in het buikvet."

Després bezet sinds deze week 's werelds eerste leerstoel die zich bezighoudt met cardio-metabolische risicofactoren. Dat is het terrein van hart- en vaatziekten en diabetes. Aan hart- en vaatziekten overlijden in de wereld jaarlijks 17 miljoen mensen. Als het gaat om diabetes, spreken specialisten van een dreigende epidemie.

"Het ene vet is het andere niet", legt Després uit. "We hebben twee mensen met 20 kilo vet door de CT-scan gehaald. De ene was gewoon gezond, de andere liep grote risico's. Bij vet rond de buik en om de organen moet je uitkijken."

Welvaartsziekte

De Canadees zegt zich te schamen voor zijn landgenoten die belabberd eten, niet bewegen en luisteren naar dieetgoeroes. "En wat te denken van de fitnessapparaten die ze in huis halen, die zijn toch alleen goed om een hond te laten lopen." Hij is ervan overtuigd dat een groot deel van de westerse wereld lijdt aan het metabool syndroom, dat hij omschrijft als de nieuwe welvaartsziekte.

Tijdbom

Het metabool syndroom is een samenloop van omstandigheden die, als ze afzonderlijk voorkomen, geen acuut probleem vormen. Maar wie een te dikke buik heeft, een verhoogde bloeddruk, te hoge chloresterolwaarden, tegen diabetes aanzit en ook nog rookt, wordt door Després en zijn medestanders gezien als een lopende tijdbom.

Tegenstanders heeft Després niet veel. Aanvankelijk keerden Europese en Amerikaanse onderzoekers op het gebied van diabetes zich nog wel eens tegen het bestaan van een dergelijk syndroom, maar in Atlanta klonk die stem niet meer.

Volgens Després moeten niet alleen de westerse wereld, maar ook de stevig rokende Aziaten oppassen. Voor de doorgaans tengere Aziatische types geldt wel een andere buikomvang als indicatie. Een uitzondering wil hij maken voor zwarten omdat die minder diepliggend buikvet op het lichaam zouden verzamelen.