ATLANTA - Geneesmiddelen die de cholesterolwaarden stevig verlagen kunnen verkalking van de aderen verminderen. Met statines, het meest gebruikte type cholesterolverlager, is dat nooit eerder aangetoond.

Wel bleek in het verleden dat de statines het dichtslibben van de aderen konden vertragen. Amerikaanse onderzoekers constateerden bij hun patiënten een verlaging van de hoeveelheid kalk in de aderen met 6,8 tot 9,1 procent na een behandeling die het 'slechte' cholesterol LDL met de helft omlaag bracht.

Volgens de cardioloog Steve Nissen, die het onderzoek maandag in Atlanta tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse College van Cardiologen presenteerde, moet er wel sprake zijn van een stevige dosis om dat resultaat te bereiken.

Ruim 507 patiënten kregen gedurende twee jaar per dag 40 milligram van het middel rosuvastatine (Crestor). Bijkomend voordeel, meldde Nissen, is dat het goede cholesterol HDL in het bloed van de patiënten steeg. Hoge waarden van het foute cholesterol verhogen de kans op hart- en vaatziektes.