DEN HAAG - Ventilatiesystemen in bijvoorbeeld cafés, restaurants en disco's blijken de overlast van tabaksrook fors te beperken. Het onderzoeksinstituut TNO voerde de afgelopen weken diverse proeven uit in verschillende horecagelegenheden. De rook werd in de meeste gevallen bijna volledig verdreven, liet TNO dinsdag weten.

Afhankelijk van het gebruikte systeem nam de hoeveelheid rook in de lucht 50 tot zelfs 99 procent af.

De kosten van een goed werkend ventilatiesysteem liggen zeker de helft lager dan eerdere inschattingen, gemaakt in opdracht van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De kosten liggen tussen de 5000 en 30.000 euro. TNO vindt ventilatiesystemen dan ook een betaalbaar en effectief alternatief voor een rookverbod.

Duur

Hoogervorst noemde ventilatie voor cafés en restaurants eerder te duur en niet effectief genoeg. Hij stuurt aan op een rookverbod in de horeca.

De Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK), de opdrachtgevers van het onderzoek, gaan ervan uit dat Hoogervorst de resultaten zal meenemen bij het vaststellen van zijn beleid. "Onafhankelijk onderzoek bewijst nu dat ventilatie wel degelijk werkt. En niet een klein beetje. Daar kan de minister niet omheen", zei W.J. Roelofs, voorzitter van de SSI.