ATLANTA - De mogelijkheid om migraine te verhelpen door een gaatje tussen de boezems van het hart te sluiten, wordt internationaal serieus onderzocht. De Britse cardioloog Peter Wilmshurst verricht de eerste studie naar het verband tussen een lichte hartafwijking en migraine.

"Als we migraine kunnen aanpakken met een eenvoudige operatie die minder dan een uur vergt, is dat een reuze belangrijke stap voor de patiënten", zei Wilmshurst maandag in Atlanta, waar meer dan 30.000 cardiologen bijeen zijn voor de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse College van Cardiologen.

Een maand geleden baarde de Nederlandse cardioloog in opleiding Marco Post opzien met zijn proefschrift, waarin hij stelde dat migraine niet uitsluitend een zaak van het hoofd is. Post kwam de relatie tussen het hartgaatje en migraine op het spoor door behandelingen die hij uitvoerde bij patiënten met een herseninfarct, bij wie de ongewenste verbinding operatief werd afgesloten. Ongeveer twee derde van de migrainepatiënten heeft dat gaatje, dat normaal snel na de geboorte op natuurlijke wijze dichtgroeit.

Migrainepatiënten hebben drie tot vier keer zoveel kans op een herseninfact. Post denkt dat patiënten met het hartgaatje worden getroffen door kleine herseninfarctjes zonder dat die als zodanig worden herkend. Kleine bloedklontjes worden door het hartgaatje niet tegengehouden, maar naar de hersens geschoten.

Verschillende Nederlandse specialisten vonden de theorie van Post zeer onwaarschijnlijk, maar Wilmshurst, die werkt bij een ziekenhuis in Shrewsbury, neemt die heel serieus. Hij constateert dat de migraine aanzienlijk vermindert als de ingreep is uitgevoerd. Volgens hem kan de operatie een op de drie patiënten van migraine afhelpen.