AMERSFOORT - Meer dan 700.000 migrainepatiënten krijgen niet de medicijnen die ze nodig hebben. Van de twee miljoen Nederlandse migrainepatiënten zou de helft geholpen zijn met zogenoemde triptanen, speciale antimigrainemiddelen. Slechts 203.000 patiënten krijgen deze middelen door de huisarts voorgeschreven.

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten concludeert dat in een onderzoek naar het medicijngebruik onder migrainepatiënten dat vrijdag is gepresenteerd.

De vereniging vindt dat huisartsen hun voorschrijfgedrag drastisch zouden moeten aanpassen. Ze schepen de patiënten, aldus de belangenorganisatie, te vaak af met simpele pijnstillers.

Durze ziekte

De patiëntenorganisatie stelt dat migraine maatschappelijk gezien een zeer dure ziekte is. De patiënten melden zich immers vaak ziek, en dat kost ongeveer 1,2 miljard euro per jaar. Daarbij lijden zij aan zeer zware pijnen.

Met de speciale antimigrainemiddelen zouden de klachten, aldus de vereniging, heel simpel te verhelpen zijn.

De richtlijnen voor behandeling voor huisartsen worden vastgesteld door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Vorige maand werd de richtlijn nog aangepast. Volgens een woordvoerster van het NHG gaat er veel studie en overleg vooraf aan het vaststellen van de richtlijn. In de richtlijn staat, aldus het NHG, vermeld dat de triptanen aan de patiënten kunnen worden voorgeschreven als gewone pijnstillers niet helpen.