WAGENINGEN - Wageningen Universiteit & Research (UR) wil een vaccin tegen vogelpest ontwikkelen dat met een verstuiver wordt toegediend aan pluimvee. De Animal Sciences Group van de universiteit heeft daarvoor 1,1 miljoen euro gekregen van het ministerie van Landbouw.

Volgens onderzoeksleider viroloog Wim van der Poel bestaat er al wel een vaccin voor de pseudo-vogelpest, dat kippen als een soort stoom kunnen inademen. Daarvoor kan een verstuivingsapparaat gewoon in de stal worden gezet. Voor de zogeheten aviaire influenza, waar de diverse vogelgriep-varianten zoals H5N1 onder vallen, is het vaccineren door een verstuiver nog niet mogelijk. Een vaccin is er wel, maar dat kan alleen door inenting worden toegediend.

Testen

Van der Poel: "Als het heel vlot gaat, kan er binnen een jaar een vaccin zijn dat geschikt is voor verstuiving, maar met het testen en registreren van het vaccin erbij zijn we niet eerder dan over twee jaar klaar."

Behalve voor het verstuifbare vaccin, waardoor veel sneller gevaccineerd kan worden, is het onderzoeksgeld ook voor een deel bedoeld voor epidemiologisch onderzoek.