LONDEN - Heel lang stilzitten alleen kan niet verklaren waarom vliegtuigpassagiers kans op trombose lopen. Mogelijk spelen ook factoren mee als een lage cabinedruk en een laag zuurstofniveau. Dat hebben Leidse onderzoekers ontdekt. Het medisch tijdschrift The Lancet heeft er vrijdag over gepubliceerd.

Trombose ontstaat onder meer als door een gebrek aan lichaamsbeweging het bloed zo traag stroomt dat een bloedpropje ontstaat. Dat kan dodelijk zijn als het propje bij het hart, longen of hersens komt.

Bioscoop

Een team van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht 71 gezonde vrijwilligers voor, tijdens en na een acht uur durende vlucht. Ook checkten ze de lichamelijke situatie van diezelfde personen tijdens acht uur zitten in een bioscoop en acht uur gewone dagelijkse activiteiten.

De 'vliegtuiggroep' bleek (na het meten van de stoffen die betrokken zijn bij het proces van bloedklontering) bevattelijker voor het ontstaan van trombose.

De onderzoekers stellen dat er kennelijk extra factoren zijn die in de lucht zorgen voor een hoger risico op het ontstaan van trombose. Die extra factoren zijn er niet als iemand bijvoorbeeld in een bioscoop net zo lang stilzit.