PIETERBUREN - De zeehondencrèche in Pieterburen en de Universiteit van Delft gaan onderzoeken in hoeverre het plakken van zenders op de huid van zeehonden schadelijk is. Dat heeft L. 't Hart, directrice van de crèche in Pieterburen, donderdag gezegd.

Aanleiding is de vondst van een dode 'zenderzeehond' op het strand van Vlieland. Het dier is dinsdag voor sectie overgebracht naar Pieterburen. Volgens zeehondenmoeder 't Hart gaat het om dezelfde zeehond die vorig najaar verzwakt opdook voor de kust van IJmuiden.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het beestje sterk vermagerd was en nauwelijks nog een speklaag had. De zender zat bovendien vol algen en zeepokken.

Resultaten

Omdat 't Hart het vermoeden heeft dat er een verband bestaat tussen de dood van het beest en het feit dat hij een zender op z'n rug had, komt de crèche met het initiatief voor een wetenschappelijk onderzoek. De crèche heeft het ministerie van LNV verzocht geen zenders meer op zeehonden te plaatsen totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Onderzoeker P. Reijnders van onderzoeksinstituut Alterra, dat in opdracht van het LNV de zenders plaatst, acht de kans op een relatie tussen de zender en de dood van de zeehond "uiterst gering". Volgens de onderzoeker zijn er de afgelopen tien jaar zonder problemen meer dan honderd zeehonden van een zender voorzien.