AMSTERDAM - Het cholesterolverlagende middel Crestor is niet bewezen effectief en niet bewezen veilig. De Telegraaf schrijft donderdag over een huisarts uit Capelle aan den IJssel die campagne voert tegen Astra Zeneca, de fabrikant van het middel. Crestor is sinds 2003 op de markt en is sindsdien voorgeschreven aan honderdduizenden mensen met een te hoge bloeddruk of cholesterolgehalte.

Huisarts Van der Linde beschuldigt Astra Zeneca van agressieve marketingtechnieken, waarmee het bedrijf Crestor aan huisartsen zou opdringen. Ook zouden vooraanstaande hartspecialisten worden ingezet om het middel te promoten. Deze specialisten hebben volgens Van der Linde financiële banden met de farmaceutische producent.

Astra Zeneca noemt de beweringen van Van der Linde suggestief en ongefundeerd. Een uitnodiging om te praten over de voor- en nadelen van Crestor zou door de huisarts van de hand zijn gewezen. De geneesmiddelenfabrikant acht het middel bewezen veilig. "Weliswaar is Crestor officieel geregistreerd, dus zorgvuldig getest, maar er bestaan geen langdurige, grootschalige vervolgstudies", stelt Van der Linde. Het middel zou daarom niet bewezen veilig en effectief zijn.

Het College voor Zorgverzekeringen is het eens met Van der Linde. Het college stelt volgens de krant in zijn Geneesmiddelenbulletin dat de werkzaamheid van het middel niet vaststaat en verbaast zich erover dat het desondanks veel wordt voorgeschreven door artsen.