UTRECHT - Allergieën zoals astma, hooikoorts en eczeem nemen toe als kinderen minder infectieziekten doormaken. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts C. Obihara, die dinsdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Obihara ontdekte na onderzoek in Zuid-Afrika dat kinderen met een tuberculose-infectie juist minder allergische symptomen hadden en pleit voor een vaccin tegen allergieën op basis van de tuberculosebacterie.

Afweersysteem

Uit zijn onderzoek onder 841 kinderen van zes tot veertien jaar uit twee arme buurten van Kaapstad bleek dat kinderen met een tbc-infectie minder reacties hadden op huidtesten voor allergieën dan kinderen die niet waren geïnfecteerd. Volgens de onderzoekers stimuleren de infecties met tbc en parasieten als darmwormen het afweersysteem van de kinderen.

Borstvoeding

Ook borstvoeding helpt, stelde Obihara. Kinderen die langer dan zes maanden borstvoeding kregen, hadden minder allergieën dan kinderen die korter borstvoeding kregen. Hoe langer de borstvoeding, hoe minder allergieën. Maar dat effect was niet terug te vinden bij kinderen van ouders met een allergie. Obihara constateerde tevens dat roken van de moeder tijdens de zwangerschap wel leidt tot meer astma, maar niet tot meer hooikoorts of eczeem.

Hygiënehypothese

Met zijn onderzoek bevestigt Obihara de zogenoemde hygiënehypothese. Deze stelt dat allergieën toenemen als kinderen minder infectieziekten doormaken. Dat zou de toename van allergieën in de westerse wereld moeten verklaren.