Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Bewegend beeldscherm en trilmuis tegen RSI

DELFT - Een licht bewegend beeldscherm en een trillende muis blijken nieuwe wapens in de strijd tegen RSI. Zowel TNO als de TU Delft maakte maandag hun idee bekend om het werken met een computer gezonder te maken.
Door ANP

Bij de zogenoemde trilmuis van TNO gaat een trilsignaal af zodra iemand met zijn hand op de muis zit, terwijl deze 10 seconden lang niet wordt gebruikt. Dit signaal herinnert de gebruiker eraan de hand van de muis te halen en meer ontspannen op tafel te laten rusten. Door de trilmuis worden bovendien de spieren in de onderarm gevarieerder aangespannen.

RSI (Repetitive Strain Injury) staat voor klachten aan nek, schouder, arm en hand die ontstaan door een statische werkhouding en repeterende bewegingen bij bijvoorbeeld langdurig computergebruik. Volgens TNO wordt de muis door het trillende signaal 24 procent minder lang vastgehouden, terwijl de taken op de computer even snel en goed worden uitgevoerd.

Bij de zogeheten Kinetic-xs van de TU Delft zorgt een door een elektromotor aangedreven mechanisme ervoor dat het beeldscherm continu heen en weer gaat met een draaiing van ongeveer 2 graden.

Computergebruikers gaan volgens de onderzoekers duidelijk meer bewegen met hun hoofd, wat RSI-klachten vermoedelijk doet verminderen. Het werd bovendien door de proefpersonen als "zeer prettig ervaren".

De Kinetic-xs wordt als nieuwe uitvinding gepresenteerd op de ARBO-beurs, die op 8 en 9 maart in de Amsterdamse RAI wordt gehouden.

Aanbevolen artikelen