AMSTERDAM - Militairen wetenschappers in de VS zijn een techniek aan het ontwikkelen die het mogelijk moet maken haaien als spionnen in te zetten. Via speciale neurologische implantaten zou het mogelijk zijn om hersensignalen te manipuleren bij haaien. Dat schrijft New Scientist. Het project, 'Defense Advanced Research Projects Agency' (DARPA), wordt gefinancierd door het Pentagon.

Via de elektronische implantaten kunnen in theorie de bewegingen van haaien gevolgd en gestuurd worden. Wetenschappers hopen dat de haaien ingezet kunnen worden als 'stealth'-spionnen, die ongemerkt vijandige vaartuigen volgen.

Het sterke waarnemingsvermogen en de uitzonderlijk scherpe reuk van de haai zou ook van pas kunnen komen om chemische sporen te volgen of elektrische bewegingen te traceren. Ook de zwemcapaciteiten en zintuigelijke vermogen van het beest zou de haai tot een ideale spion maken.

Helemaal nieuw is het inzetten van zeedieren voor spionagedoeleinden niet. Tijdens de Koude Oorlog werd er zowel door de Amerikanen als de Russen gebruik gemaakt van dolfijnen en walvissen.