ZEIST - Farmaceut GlaxoSmithKline heeft toestemming van de Europese autoriteiten om een vaccin tegen het zeer besmettelijke rotavirus bij zuigelingen op de markt te brengen. Het drinkbare vaccin is naar verwachting vanaf mei dit jaar verkrijgbaar, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

Rotavirus verspreidt zich via contact met de ontlasting van kinderen. Het zeer besmettelijke rotavirus kan bij kinderen onder de vijf jaar een zeer ernstige vorm van diarree en overgeven veroorzaken en maakt vooral in ontwikkelingslanden veel slachtoffers. Het nieuwe vaccin met de naam Rotarix is geregistreerd voor zuigelingen vanaf zes weken oud. Binnen Europa worden jaarlijks meer dan 80.000 kinderen met het rotavirus opgenomen. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer duizend gevallen van ziekenhuisopname.

Wat het middel gaat kosten en hoe het met de vergoeding zit, is nog niet bekend, zei een woordvoerster van Glaxo. Glaxo is het eerste bedrijf dat een vaccin tegen het virus op de Nederlandse markt brengt, maar er zijn kapers op de kust. Zo heeft Sanofi Pasteur ook een goedkeuringsverzoek bij de Europese autoriteiten lopen.

Rotarix is straks alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Uit de bijsluiter blijkt dat ouders uiterst voorzichtig moeten zijn met luiers verwisselen als het middel gebruikt wordt. De ontlasting van gevaccineerde kinderen kan namelijk het zeer besmettelijke rotavirus bevatten. De meest veel voorkomende bijwerkingen zijn gebrek aan eetlust, geïrriteerdheid, koorts, vermoeidheid, diarree, overgeven, winderigheid en buikpijn.