MÜNCHEN - In Europa is het aantal rokers in de afgelopen tien jaar behoorlijk afgenomen. Het aantal mensen dat zelf rookt daalde met 15 procent. Passief roken nam zelfs met 40 procent af. Dat blijkt uit een studie onder 9000 mensen in veertien landen waarover het vakblad European Respiratory Journal in zijn maartnummer publiceert.

Tien jaar geleden gaf nog ruim een derde (33,9 procent) aan zelf te roken. Nu was dat 28,7 procent. Meer mannen dan vrouwen stopten.

De onderzoekers vermoeden dat vrouwen niet durven te stoppen omdat ze bang zijn zwaarder te worden. Wel bleek dat mensen de sigaret makkelijker laten liggen als ze in een rookvrije ruimte wonen of werken.

Passief roken

Vooral het passief roken nam af. Tien jaar geleden zei ruim 40 procent nog vaak in de walm van anderen door te brengen, nu was dat nog 24 procent. Dat komt onder meer door een strenger rookbeleid in openbare ruimtes. In veel landen is het roken zelfs in restaurants verboden.

Volgens de onderzoekers speelt echter mee dat mensen zich bewuster zijn geworden van het gevaar van passief roken. Ze bepleiten overigens nog meer antirookcampagnes voor de lagere sociale klassen en voor mensen die geen hoge opleiding hebben genoten.