MAASTRICHT - Het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM) heeft een behandeling ontwikkeld waarbij patiënten na een darmoperatie tot vijf dagen eerder naar huis kunnen. Dit meldt het ziekenhuis maandag. Het azM wil samen met ziekenhuizen uit Noorwegen, Zweden en Schotland de behandeling verspreiden in Europa.

Bij de oude behandeling werden patiënten vaak 'onnodig ziek gemaakt'. Het spoelen van de darm blijkt niet nodig, zeggen de onderzoekers. Dat werd gedaan omdat artsen na een operatie vreesden dat de maaginhoud in de longen terechtkwam. In de meeste gevallen is het volgens de artsen echter overbodig een maagslang te plaatsen.

Onderdeel van de nieuwe behandeling is het streven van chirurgen naar een 'vriendelijke incisie', een zo klein mogelijke insnijding bij darmoperaties. Het nieuwe programma is erop gericht het herstel zo snel mogelijk te laten beginnen.

Criteria

De patiënt kan bij de methode aan de hand van vier criteria zelf toetsen of hij naar huis kan. Als hij zelfstandig kan eten en drinken, zonder begeleiding kan lopen, naar het toilet kan en pijnvrij is op orale pijnstillers kan de patiënt het ziekenhuis verlaten.

De behandeling van het azM is door het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO) benoemd tot landelijk doorbraakproject. Het CBO zet zich in voor verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg en de ontwikkeling van kwaliteitsbeleid in ziekenhuizen.