AMSTERDAM - De eerste drieduizend mensen in Nederland hebben een DNA-test ontvangen van Salugen. Zij kunnen binnenkort beginnen met een afslankkuur die is gebaseerd op hun DNA. Nederland is het eerste land waar de omstreden DNA-pil GenoTrim verkrijgbaar is. Dat meldt de Amerikaanse fabrikant Salugen donderdag.

Mensen die willen afvallen met GenoTrim wordt gevraagd een test te doen. Ze moeten bij zichzelf wangslijm afnemen en dat naar de producent sturen. In een laboratorium in de Verenigde Staten wordt volgens Salugen een analyse gemaakt van het DNA. Vervolgens worden persoonlijke pillen gemaakt, op basis van onder meer de stofwisseling. De test kost 325 euro. De kuur kost honderd euro per maand.

Stofwisseling

De Telegraaf berichtte eind vorig jaar dat Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers een pil hadden ontwikkeld waarmee mensen kunnen afvallen op basis van hun DNA, zonder minder te eten of te drinken. Het Voedingscentrum zei daarop dat 'de wetenschap nog niet zover is dat op basis van erfelijke eigenschappen een pil kan worden samengesteld die inwerkt op de stofwisseling'.

Sinds de aandacht in de media zegt Salugen 'overspoeld' te zijn door aanvragen voor de pil. "Nederland was oorspronkelijk een testmarkt voor ons en onze organisatie was in eerste instantie niet helemaal berekend op zo'n massale reactie." Het bedrijf geeft geen garanties over het aantal kilo's dat klanten kunnen kwijtraken.