LONDEN - Dat de Egyptische farao Toetanchamon bij leven en welzijn rode wijn dronk, was al langer bekend. Maar dat hij ook witte wijn wist te waarderen, was tot dusver onbekend. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat in zijn graf kruiken lagen waarin witte wijn had gezeten, meldt het Britse blad New Scientist deze week.

De onderzoekers hebben de bezinksels in zes wijnkruiken uit zijn graf met elkaar vergeleken. Ze ontdekten dat in alle zes kruiken wijnsteenzuur zit dat in druiven voorkomt. Maar in slechts één kruik bleek ook een bepaald zuur te zitten dat alleen in de schil van rode druiven voorkomt en wijn zijn rode kleur geeft. Hieruit concludeerden ze dat slechts in één kruik rode wijn gezeten moet hebben en in de overige vijf de witte vloeistof.

Dit betekent dat de oude Egyptenaren al 3000 jaar eerder witte wijn dronken dan tot dusver werd aangenomen. De onderzoekers denken dat al in de tijd van Toetanchamon (1333 v.Chr.) in Egypte witte druiven werden verbouwd. Dat de oude Egyptenaren rode wijn in de graven van hun doden legden om de reis naar het hiernamaals te veraangenamen was al langer bekend.

Wijnproducenten kunnen tegenwoordig makkelijk witte wijn produceren door de schil van de rode druiven te verwijderen. Het is onwaarschijnlijk dat de Egyptenaren uit de oudheid die techniek al onder de knie hadden.