AMSTERDAM - Tienduizenden vrouwen slikken een anticonceptiepil, die eigenlijk is bedoeld als middel tegen ernstige acne. Artsen mogen deze Diane-35-pil of generieke middelen met dezelfde hormonen volgens de bijsluiter niet alleen als anticonceptiemiddel voorschrijven. Artsen blijken dit uit gewoonte echter toch te doen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Tien procent van de vrouwen die de pil gebruiken, zou deze relatief zware hormoonpil gebruiken, schrijft de krant. Veel vrouwen zijn ooit begonnen met deze pil om acne tegen te gaan en zijn het blijven slikken. Een bijkomende werking is dat de pil beschermt tegen zwangerschap.

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is de Diane-35-pil niet geregistreerd voor anticonceptie. Dat het toch daarvoor wordt voorgeschreven zou volgens het dagblad te maken kunnen hebben met de vergoeding. De anti-conceptiepil wordt niet vergoed, een anti-acnemiddel wel. Het CBG adviseert vrouwen over te stappen op pillen die wel geregistreerd zijn als anticonceptiemiddel.

De Diane-35-pil is sinds 1988 op de Nederlandse markt. Toen het patent vijf jaar geleden afliep, kwamen ook vergelijkbare middelen op de markt, schrijft de krant. Het gebruik van deze pillen zou jaarlijks met gemiddeld drie procent zijn toegenomen, terwijl het gebruik van anticonceptiepillen afneemt.