ROTTERDAM - Bijna de helft van de mensen met een hartaanval heeft niet door dat ze deze gehad hebben. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onder 55-plussers blijkt dat per jaar negen op de duizend mensen een hartaanval krijgt, vier daarvan worden niet herkend door patiënt of dokter.

Dat staat in een artikel dat epidemiologen van het Erasmus MC publiceren in het nummer van European Heart Journal dat dinsdag verschijnt. Voor hun onderzoek volgden ze een groep van ruim 5000 mannen en vrouwen uit de Rotterdamse wijk Ommoord.

De uitkomsten zijn in vergelijking met soortgelijke onderzoeken aan de hoge kant, zegt onderzoeker E. Boersma. Dat zou komen omdat bij andere studies naar hartinfarcten gekeken werd naar mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad. Een nieuwe attaque zou daardoor moeilijker vast te stellen zijn.

Pijn

Hartaanvallen kunnen onopgemerkt blijven als klachten als erge pijn op de borst met uitstraling naar de linkerarm uitblijven.

Zware griep

Patiënten bij wie achteraf een hartaanval wordt ontdekt, geven vaak wel aan dat ze zich een tijdlang beroerd hebben gevoeld, alsof ze een zware griep hebben gehad. Of ze hadden ernstige bovenbuikklachten die ze niet in verband met een hartinfarct brachten.

Vrouwen krijgen minder hartaanvallen dan mannen, maar herkennen ze minder snel: ruim de helft van de vrouwelijke patiënten had niet door dat ze een hartaanval hadden, voor mannen was dat een derde.

Pijnprikkels

Boersma kan alleen maar speculeren over de oorzaak van dit verschil: "Vrouwen beleven pijn anders dan mannen. En misschien zijn ze meer gericht op een ziekte als borstkanker dan hart- en vaatziekten." Ook suikerziektepatiënten hebben een hartaanval minder snel in de gaten, waarschijnlijk omdat ze pijnprikkels minder snel opmerken.

Dat ook huisartsen hartinfarcten bij hun patiënten niet altijd herkennen, is hen niet euvel te duiden, vindt Boersma. "Dat gebeurt gewoon. Artsen valt niets te verwijten."

Screenen

Mensen met een onopgemerkte hartaanval hebben een lagere levensverwachting dan gezonde mensen. Zij zouden meer aspirine moeten nemen, wat de kans op bloedstolsels verkleint, cholesterolverlagende middelen of andere medicijnen die de kans op een tweede aanval verkleint. Boersma en zijn collega's hebben niet onderzocht of het de moeite waard is om bepaalde bevolkingsgroepen standaard te screenen op hartfalen.