AMSTERDAM - Leerlingen uit groep 6 van basisscholen in Ede en Oegstgeest kijken vanaf maandag een maand geen televisie. Zij werken mee aan een onderzoek van Wageningen Universiteit. Door het onderzoek moet duidelijk worden wat kinderen doen als ze geen televisie kijken.

Vijftig kinderen mogen hun favoriete programma's ruim vier weken niet zien. In een dagboek houden ze bij wat ze doen in de tijd dat ze normaal gesproken voor de buis zouden zitten. Verder is het volgens onderzoeker Jeroen Reijniersen de bedoeling dat kinderen opschrijven wat ze ervan vinden dat ze geen televisie kunnen kijken.

Stiekem

De onderzoeker vertrouwt erop dat de kinderen niet stiekem voor het tv-toestel kruipen. "Maar ik kan het ze ook niet verbieden. Gaan ze toch kijken, dan blijkt dat ze het niet kunnen missen. Dat is ook een resultaat."

Het onderzoek van Reijniersen is gebaseerd op een proef die eerder in de Verenigde Staten plaatsvond. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend, maar Reijniersen vond het interessant genoeg om het onderzoek ook in Nederland uit te voeren. In de Verenigde Staten wordt elk jaar een 'televisieloze' week voor kinderen gehouden. Mogelijk is het een idee om die ook in Nederland in te voeren, zegt de onderzoeker.

Meewerken

Het was volgens Reijniersen niet gemakkelijk scholen te vinden die wilden meewerken aan het onderzoek. Pas na een oproep in het Jeugdjournaal bleken twee scholen in Ede en Oegstgeest daartoe bereid. De resultaten zijn volgens Reijniersen over drie maanden bekend.