AMSTERDAM - De hoezen tegen huisstofmijt voor matrassen, kussens en dekbedden verminderen het medicijngebruik bij astmapatiënten niet. Mensen met astma die allergisch zijn voor huisstofmijt en de hoezen gebruiken, moeten net zo vaak de inhalator hanteren als allergische astmapatiënten zonder hoezen. Dat stelt Marjolein de Vries, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Het aantal pufjes van de inhalator dat een astmapatiënt tot zich moet nemen, moet zo laag mogelijk blijven. "Hoge doseringen leiden tot meer bijwerkingen", zegt De Vries. "Bijvoorbeeld botontkalking en keelklachten door een schimmelinfectie." Nu zou dus blijken dat de hoezen niet leiden tot minder medicijngebruik.

De hoezen, die enkele honderden euro's kosten, worden voor honderd procent vergoed door de zorgverzekeraar. "Maar daar komt misschien verandering in, nu is aangetoond dat de hoezen niet aantoonbaar werken", zegt De Vries. De promovenda noemt de uitkomst van haar onderzoek 'verrassend'. "Ik had verwacht dat het medicijngebruik door de hoezen wel zou dalen."

De huisstofmijt is een klein, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Het voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren en bevindt zich vooral in matrassen, kussens en gestoffeerd meubilair.