AMSTERDAM - Getrouwd zijn is voor veruit de meeste mensen positiever dan alleen leven. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Zürich. Vrijgezellen halen pas rond hun zestigste levensjaar het "tevredenheidsniveau" dat gehuwde stellen dan al tientallen jaren beleven, zo schrijft de Belgische krant de Standaard.

De wetenschappers hebben zich tevens beziggehouden met de vraag wanneer de pieken en dalen zich voordoen. Volgens hen is het huwelijksgeluk het grootst in de eerste periode na het jawoord en voordat er kinderen komen.

Het wittebroodseffect duurt gemiddeld een jaar. Als er dan al een merkbare daling is op de "geluksschaal" is de kans groot dat het huwelijk eindigt in een scheiding. Maar ook als het eerste jaar nog vol romantiek is, blijft dat niet eindig duren. De twee jaar die volgen zijn vaak heel wat minder gelukzalig.

De opbloei die volgt in het vierde of vijfde jaar is helaas de inleiding tot een nieuwe, niet zo gelukkige, periode. De theorie over de gevaren die een huwelijk na zeven jaar bedreigen, klopt niet. Er is eerder sprake van een geleidelijke daling van de voldoening in het huwelijk. Na tien jaar is de tevredenheid van man en vrouw gedaald tot een iets lager peil dan voor het huwelijk.