LONDEN - De Amerikaanse avonturier Steve Fossett is erin geslaagd 's werelds langste non-stopvlucht ooit te maken. Zaterdag vroeg in de avond vloog hij over Ierland en landde vervolgens in het zuiden van Groot-Brittannië. Volgens zijn begeleidingsteam had Fossett (61) het wereldrecord al voor de landing verbeterd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De reis in de Virgin GlobalFlyer bracht de piloot in ongeveer tachtig uur een keer om de hele wereld en een tweede keer over de Atlantische Oceaan. Fossett heeft volgens een woordvoerster 42.469,5 kilometer afgelegd, sinds hij woensdag in Florida opsteeg, een unieke prestatie.

Het oude record stond op naam van Dick Rutan en Jeana Yaeger. Zij bleven in 1986 negen dagen in de lucht zonder bijtanken en legden in die periode 40.212 kilometer af. Een eerdere poging van Fossett om dat record uit de boeken te vliegen, mislukte. Wel was hij de eerste mens die solo non-stop rond de wereld vloog en had hij al talloze andere zeil- en vliegrecords op zijn naam staan.

Parachute

De avonturier had onderweg allerlei problemen, van een brandstoflek en hitte in de cockpit tot windluwte. Boven India kreeg hij te maken met zware turbulenties. Uit vrees voor het breken van een vleugel had hij toen zijn parachute al omgedaan.

Ook de aankomst verliep zeker niet vlekkeloos. Fossett sloeg boven het zuiden van Engeland alarm, nadat hij problemen had gekregen met zijn elektronische systemen. Hij moest uitwijken naar Bournemouth, hoewel hij eigenlijk in Kent werd verwacht. Toen de avonturier het vliegtuig aan de grond zette, begaven twee banden het, maar hij wist het toestel in bedwang te houden.

Record

"We zeiden hem dat hij levend moest landen", zei Fossetts vriend en sponsor, de miljardair Richard Branson, na de 'geslaagde' landing. "Als hij niet veilig was geland, zou hij het record niet krijgen", aldus Branson, die het laatste gedeelte van de reis in een vliegtuig achter Fossett vloog.

Bijslapen

Na de uitputtende tocht van vier dagen, waarin Fossett uitsluitend milkshakes tot zich nam, had hij maar één voornemen: "bijslapen". Dankzij de automatische piloot kon Fossett af en toe een paar minuten uitrusten, maar echt slapen was er tijdens zijn lange solovlucht niet bij.