WASHINGTON - Amerikaanse experts willen een waarschuwing op sommige veelgebruikte ADHD-medicijnen. Een federale adviescommissie is verontrust over meldingen van ernstige complicaties bij tientallen gebruikers. In sommige gevallen is zelfs sprake van een plotselinge dood.

De deskundigen pleitten voor een duidelijke tekst op medicijnen als Adderall, Concerta en Ritalin, meldde de krant The Washington Post vrijdag. Adderall is in Nederland niet verkrijgbaar. Concerta en Ritalin wel, maar het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ziet nog geen aanleiding tot paniek.

Overmatig gebruik

De Amerikaanse deskundigen zijn bezorgd over de bijwerkingen, zoals hartstilstanden en vergiftigingsverschijnselen. Teamleden zeggen dat de aanbeveling ook te maken heeft met zorgen over overmatig gebruik in de Verenigde Staten. Van de Amerikaanse jongens van 10 jaar neemt ongeveer 10 procent een middel tegen ADHD. Het aantal volwassen gebruikers is recent fors gestegen.

De nationale voedings- en geneesmiddelenautoriteit van de VS, de FDA, gaat zich over de aanbeveling buigen. In de regel volgt de FDA adviezen van commissies op, maar de instantie is er niet toe verplicht.

Overdosering

In Nederland hebben naar schatting 100.000 kinderen ADHD. Vier op de tien krijgen daarvoor medicijnen. Het middel Adderall, een soort amfetamine, is in Nederland niet verkrijgbaar. Ritalin en Concerta wel. Maar volgens het CBG zijn deze medicijnen onlangs nog tegen het licht gehouden. Daarbij bleek dat hartproblemen alleen voorkwamen bij patiënten die al hartproblemen hadden of als er sprake was van overdosering.

Uit het Amerikaans onderzoek bleek dat tussen 1999 en 2003 acht mensen die Concerta of Ritalin hadden gebruikt, zijn overleden. Het betrof zeven kinderen en een volwassene. Daarnaast waren er in die periode negentien meldingen van hart- en vaatziekten of beroertes. Een deel van de getroffen patiënten had echter al hartproblemen.

Volgens het CBG mogen artsen in Nederland ook geen Ritalin of Concerta voorschrijven aan patiënten die hartproblemen hebben.

Bespreken

Het CBG verwacht dat de experts van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA de Amerikaanse bevindingen de komende maanden zullen bespreken.