Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vaak zoenen vergroot kans op hersenvliesontsteking

LONDEN - Jongeren die intensief met verschillende partners kussen, lopen een groter risico op meningitis (hersenvliesontsteking) dan leeftijdsgenoten die terughoudender zijn. Dat blijkt uit een wetenschappelijke publicatie die vrijdag in de British Medical Journal is gepubliceerd en waarover ook de BBC berichtte.
Door ANP

Het onderzoek is uitgevoerd door een team Australische wetenschappers onder leiding van professor Robert Booy. De onderzoekers onderzochten 144 jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 die met verschijnselen van hersenvliesontsteking in Britse ziekenhuizen lagen. De wetenschappers vergeleken de levensstijl van deze jongeren met die van leeftijdsgenoten. Van de deelnemers aan het onderzoek namen de wetenschappers bloedmonsters.

Het team van Booy kwam tot de conclusie dat jongeren die binnen twee weken intensief kussen met meerdere partners, student zijn en kort daarvoor ziek zijn geweest een ruim drie keer zo groot risico op een hersenvliestontsteking lopen als tieners met een rustiger levensstijl die tegen meningitis zijn ingeënt. In een toelichting op het onderzoek stelde Booy dat de meningitisbacterie zich in de keel ophoudt en het buiten het lichaam niet lang volhoudt.

"Maar de bacterie kan makkelijk via speeksel van de ene persoon naar de ander worden overgebracht", aldus Booy. "Ik denk dat jongeren hun gedrag zouden moeten veranderen."

Aanbevolen artikelen