NEW YORK - Een vetarm, gezond dieet beschermt oudere vrouwen niet beter tegen hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dat is gebleken uit Amerikaans onderzoek.

De bevindingen van een omvangrijk onderzoek onder 49.000 vrouwen, die deze week verschenen in de Journal of the American Medical Association (JAMA), zijn opmerkelijk. Voedingsexpert Jules Hirsch van de Rockefeller Universiteit in New York noemt ze zelfs revolutionair.

Groenten en fruit

Algemeen werd aangenomen dat gezonde voeding de kansen op hart- en vaatziekten en kanker zou verkleinen. Onderzoekers volgden de vrouwen tussen de 50 en 79 jaar gedurende acht jaar. Een deel volgde het dringende advies minder vet en meer groenten en fruit te eten. De controlegroep veranderde de leefwijze niet en deed zich volop te goed aan boter, kaas en worst.

Het aantal vrouwen met borstkanker was in de controlegroep 9 procent hoger dan bij de gezond etende vrouwen. De onderzoekers spreken van een statistisch gezien gering verhoogd risico. Voor darmkanker en hart-en vaatziekten werden geen verschillen geregistreerd. Een van de onderzoekers, Barbara Howard van het MedStar Instituut in Hyattsville in de staat Maryland, stelde vast dat de voeding alleen geen garantie voor een goede gezondheid is.

Zout

Volgens een begeleidend commentaar van onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore is in de studie ten onrechte geen rekening gehouden met de levensstijl van de vrouwen, van wie de meesten overgewicht hadden. Verder is niet gekeken naar het gebruik van zout en is geen onderscheid gemaakt tussen onverzadigde (goede) en verzadigde (slechte) vetten.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door honderd wetenschappers, heeft 100 miljoen dollar gekost en is het grootste in zijn soort dat ooit is verricht. Onderzoekers zijn tevens bezig uit te zoeken of een mediterraan dieet, waarin olijfolie boter vervangt, in combinatie met regelmatige beweging, een betere bescherming biedt tegen kanker en cardio-vasculaire ziekten.