UTRECHT - De lengte van de penis is bij homoseksuele mannen van directe invloed op de tevredenheid over hun eigen lichaam en hun zelfwaardering. De meeste homomannen vinden een groter geslachtsdeel ideaal en daaraan voldoen is gerelateerd aan meer tevredenheid en zelfwaardering.

Tot die conclusie komt psycholoog en seksuoloog dr. Liesbeth Woertman, hoofddocent klinische psychologie van de Universiteit Utrecht. Zij heeft de studie uitgevoerd in samenwerking met haar collega dr. J. de Wit van sociale en organisatiepsychologie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 251 homomannen met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar.

"Onze bevindingen laten zien dat hoe homomannen hun penis beoordelen substantieel van invloed is op hoe zij zichzelf in algemene zin waarderen. Het is onbekend of een dergelijk verband ook bestaat onder heteroseksuele mannen, maar er zijn diverse redenen om aan te nemen dat ook het zelfbeeld van de hedendaagse heteroseksuele mannen samenhangt met hoe zij hun meest mannelijke en seksuele lichaamsdeel evalueren", schrijven de onderzoekers.

Visitekaartje

De respondenten zeiden de penis hun aantrekkelijkste lichaamsdeel te vinden, maar noemden de buik en daarna de huid het belangrijkste visitekaartje. Woertman constateerde al eerder dat homomannen meer tijd, geld en energie besteden aan hun uiterlijk dan heteromannen. Een verklaring daarvoor is dat homo's seksueel object zijn van mannen, omdat zij door hen versierd moeten worden.

Woertman zegt in een toelichting dat de homoman - hoe anders die ook altijd is neergezet - en heteroman niet veel van elkaar verschillen. Sterker nog, ze vermoedt dat ze steeds meer naar elkaar toegroeien in de manier waarop zij zich presenteren, omdat vrouwen heteromannen steeds meer als seksueel object zien.

"Het uiterlijk is daarmee voor de heteroman belangrijker geworden. Het is dan ook interessant om in toekomstig onderzoek na te gaan in hoeverre hedendaagse heteromannen tevreden zijn met hun lichaam en of dit afwijkt van eerdere generaties of van mannen in andere culturen. Wij verwachten dat eigentijdse heteroseksuele mannen minder tevreden zijn met hun uiterlijk."